zondag 29 december 2013

Appeltaart met Amandelspijs en Speculoospasta

Bij dit recept wordt gebruik gemaakt van een bakvorm van 24cm doorsnede.

Ingrediënten:
150 gram gezeefde bloem + extra voor het bestuiven
75 gram fijne kristalsuiker
1 mespunt zout
50 gram koude boter
3 eieren op kamertemperatuur
1 citroen, schoongeboend
1 pakje amandelspijs (300 gram) in stukjes
4 eetlepels abrikozenjam
1.5 kg appels (Kanzi)
1 theelepel kaneel
2 flinke eetlepels speculoospasta

Bereidingswijze:

Meng de bloem, suiker en zout door elkaar. Voeg in kleine stukjes gesneden boter toe en kneedt dit met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Voeg 1 ei toe en kneedt dit kort tot een soepel deeg. Wikkel je deeg in plasticfolie en leg dit 30 minuten in de koelkast.

Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit.
Klop in een kom 2 eieren met de garde luchtig. Voeg hier de citroenrasp en de stukjes amandelspijs toe. Klop dit met de garde goed door tot je één geheel krijgt en er geen stukjes amandelspijs meer zijn.
Rol het deeg met de deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleedt daar de bakvorm mee. Prik gaatjes in de bodem en zet de vorm 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 ℃. Bak de bodem 'blind' in ca. 15 minuten. Een filmpje hiervan (Allerhande) staat boven aan mijn blog vermeld.

Haal de bodem na 15 minuten uit de oven (oven aan laten staan op 175 ℃) en laat deze 15 minuten afkoelen. Schil intussen de appels. Snijdt deze in kleine partjes en besprenkel met citroensap en kaneel en doe er de abrikozenjam door.
Bestrijk de bodem met specculoospasta.
Daarboven op het spijsmengsel.
Stort de appels bovenop het spijsmengsel en bestrooi nog wat extra met kaneel. Bak de taart in ca. 50 minuten gaar tot de taart mooi bruin is en de appels lekker zacht.
Heerlijk met slagroom!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten